D Vize - Evlilikten Dolayı

D Vize - Evlilikten Dolayı

 Evlilik Yoluyla Bulgaristan Oturum İzni 

Bulgaristan’ da Oturum İzni başvurusu yapabilme hakkı veren durumlardan biri de Bulgaristan Vatandaşı ile evlenmektir. Böyle kişilerin Bulgaristan D Vize başvurusunda bulunmadan önce mutlaka evliliklerinin gerçek olduğunu ispatlaması gerekir. 
Çift evliliğini Bulgaristan’da gerçekleştirmiş ise Evlenme Kayıt Örneğinin (Udostoverenie za sklyuçen grajdanski brak) noter tasdikli bir sureti alınmalı. Polisin istediği diğer evraklar tamamlanıp oturum izni için Yabancılar Şubesi’ne başvuru yapılır. 
Eğer çift evliliğini Türkiye’de gerçekleştirdiyse Nüfus Müdürlüğü’nden, ‘Evlenme Kayıt Örneği’, ‘Nüfus Kayıt Örneği’, ‘Türk Vatandaşı Olan Eşin Doğum Kayıt Örneği’ ve ‘Türkiye’de doğan çocuklara ait ‘Doğum Kayıt Örnekleri’ ve Bulgar vatandaşı olan eşin ‘İsim Denklik Belgesi’ Bulgaristan’a getirilmeli. Türkiye’de Valilik ve Kaymakamlıkta apostil mührü alınan belgeler Bulgaristan’da yeminli bir tercümana tercüme ettirilir. 
Bulgaristan’da Evlilik Kayıt Örneği alındıktan sonra Aile Birleşimi Yoluyla Bulgaristan Oturum Vizesine başvuracak kişi Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluk ve Büyükelçiliğinden ‘D tipi vize’ başvurusu yapmalıdır. Vizesi çıktıktan sonra Bulgaristan’a giderek bu ülke vatandaşı ile evliliğini Bulgar Resmi makamlarında onaylatarak ‘Evlilik Cüzdanı’ alır. Ardından Bulgaristan vatandaşı eşin ikamet ettiği bölgedeki Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne giderek geçici oturum dilekçesi için başvuru yapar. Emniyetten alınacak form ve evraklar tamamlandıktan sonra oturum müracaatı yapılır. İlk seferde 3 aylık, 6 aylık ya da 12 aylık Oturum İzni verilir. Daha sonraki 5 yıl boyunca geçici oturumlar alınmaya devam edilir. 5 yıl sonunda evlilik halen devam ediyorsa yabancı uyruklu gelin ya da damat sürekli oturum hakkı (postoyanno prebivavane) elde etmiş olur. Artık kişi Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapabilir. 

Evlilikten Dolayı Bulgaristan Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar: 

1. En az 2 yıl geçerliliği olan Pasaport 
2. Son 3 ay içerisinde çekilmiş Biometrik Fotoğraf 
3. Başvuru sahibi tarafından eksiksiz doldurulup imzalanan Vize İşlemi Takip Belgesi 
4. Adliye’den alınmış Adli Sicil Kaydı ( Apostilli) 
5. Son 1 hafta içinde Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği 
6. Çiftin Bulgaristan resmi makamlarınca onaylanmış Evlilik Cüzdanı 
7. Bulgar Vatandaşı olan eşin Bulgaristan Pasaportu ve Liçna Kartı ( Bulgar Kimlik Kartı) Fotokopisi 
8. Türk eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını, oturacakları adresi beyan eden taahhütname (Deklaratsiya 1)
9. Evliliğin sahte olmadığını, birlikte yaşadıklarını beyan eden ve her iki eş tarafından yapılan 
taahhütname (Deklaratsiya 2)
10. Oturum Vizesine başvuran Türk eş adına Bulgaristan Bankası’ndan açılmış minimum 2300 Euro bakiyesi olan Banka Referans Mektubu 
11. Bulgar vatandaşı eşin ‘İsim Denklik Belgesi’ 
12. Vize Ücretleri 

Aile Birleşimi ile Bulgaristan Oturum Vizesi

Alma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bulgaristan çifte vatandaşıyım. Türk vatandaşı ile evlilik yaptım. İsim Denklik Belgesi olmadan Evlilik Cüzdanı çıkartabilir miyiz?
Öncelikle Bulgaristan ve Türk kimliklerinizdeki isimleriniz farklı ise evliliğinizi Bulgaristan Resmi makamlarından onaylatabilmeniz için isimlerinizin aynı kişiye ait olduğunu ispatlamanız gerekmektedir. Hermes Consulting ofisimize Bulgaristan Pasaportunuz, Bulgaristan Doğum Belgeniz ve Türk kimliğinizi getirdiğinizde uzman danışmanlarımız sizin yerinize İsim Denklik Belgenizi alacaklardır.
Türkiye’de doğduysanız Bulgaristan pasaportunuzu da Türk adınızla çıkarttırmışsınızdır. Bu nedenle hem Türk pasaportu hem de Bulgar pasaportunuzda isminiz aynıdır. Dolayısıyla “İsim Denklik Belgesi”ne gerek kalmadan evlilik cüzdanı çıkartma işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.
Ben Bulgaristan vatandaşıyım, eşime de Bulgar vatandaşlığı almak istiyoruz, ne yapmamız gerekiyor?
Öncelikle evliliğinizi Bulgaristan’da onaylatıp Evlilik Cüzdanı çıkartmanız gerekmektedir. Ardından eşiniz sizin üzerinizden Aile Birleşimi kapsamında ‘Oturum Vizesi’ ne başvuracak. 5 yıl boyunca süreli oturum belgesiyle Bulgaristan’da yaşadıktan sonra ‘Süresiz Oturum Vizesi’ alacak. Ardından Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapabilir. Bulgarca yeterlilik sınavına girip kazanırsa vatandaşlık alabilir. 
 Eşim Bulgaristan vatandaşı, Türkiye’de imam nikâhıyla evliyiz. Ben Bulgaristan vatandaşlığı için başvurabilir miyim? 3 yaşındaki oğlumuzu da vatandaş yapabiliyor muyuz? 
Türkiye’de resmi nikâhınız olmadığı için siz eş durumundan herhangi bir hak sahibi olamıyorsunuz. Ancak oğlunuz, Bulgar vatandaşı olabilir. Siz de Bulgaristan vatandaşı oğlunuz üzerinden Annelik / Babalık haklarınızı kullanarak oturum izni alabilirsiniz. 

Bulgar vatandaşı eşim üzerinden oturum izni aldım. Boşanmamız durumunda oturumum iptal olur mu?

Eşinizden boşandıysanız Bulgaristan Oturum Vizenizi uzatma şansınız yoktur. Oturum İzniniz iptal olur. 
 Eşim Bulgaristan ben Türk vatandaşıyım. Bulgaristan’dan evlilik cüzdanı çıkartmıştık, bu evlilik cüzdanı ile sınırdan Bulgaristan’a geçiş yapabilir miyim?
Sadece Bulgaristan evlilik cüzdanı ile çıkış yapamazsınız. Bulgaristan’dan çıkartmış olduğunuz evlilik cüzdanı ile konsolosluktan vize başvurusunda bulunup vize alarak geçiş yapabilirsiniz.
Bulgaristan’dan evlilik cüzdanı çıkartabilmek için evraklarımızı nereye onaylatmamız gerekiyor? 
Evet, Türkiye’den aldığınız evrakların Bulgaristan’da da geçerliliği olabilmesi için Kaymakamlıktan Apostil yaptırmanız gerekiyor. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı elinizdeki belgelerin apostiline istinaden onaylar. Bulgar yeminli tercümana belgelerinizi tercüme ettirip, notere tastiklettikten sonra bağlı olduğunuz Belediyeye başvurarak Evlilik Cüzdanınızı (Grajdanski Brag) alabilirsiniz
Eşime evlilikten dolayı D vize almak istiyoruz. Ancak evlilik cüzdanı sonradan vatandaş olduğum için verilmiyor. D vizeye evlilik cüzdanı olmadan başvurabilir miyiz?
Evet sonradan Bulgaristan vatandaşı olanlar Evlilik Cüzdanı alamıyor. Ancak D vizeye Evlilik Cüzdanı olmadan da başvuru yapabilirsiniz. İstisnai bir durum olduğundan herkes bilmiyor. Bulgaristan Konsolosluğuna durumu izah etmeniz gerekir.
Bulgaristan vatandaşı olan eşimle Bulgaristan’da evlenmeyi planlıyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? 
Öncelikle Türk vatandaşı olarak sizin Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’nden ‘Evlilik Kayıt Örneği (Bekârlık Belgesi) almanız gerekecek. Bulgaristan Vizesi alıp bu ülkeye gittikten sonra Bekarlık Belgenizi apostilleterek, yeminli tercümana noter tasdikli tercüme ettirmelisiniz. Ardından eşinizin bağlı olduğu Nikâh dairesinden randevu alarak Bulgaristan vatandaşı olan eşinizle evlenebilirsiniz. Bulgar Evlilik Cüzdanınız 2 gün içinde elinize ulaşır. Artık tüm Avrupa’ya ücret ödemeden seyahat edebilirsiniz. Herhangi bir Schengen ülkesine vize başvurusunda bulunurken o ülkenin diline tercüme ettirmeniz yeterli olacaktır. 
Eğer vaktiniz yoksa evlenmeden önceki prosedürleri yani Bekarlık Belgesi’nin tercüme edilerek aportilletilmesi, Dışişleri Bakanlığı’ndan onaylanması işlemlerini sizin adınıza yapabilir, hatta Evlenme Dairesi’nden size randevu alabiliriz. Tüm bunlar için Hermes Consulting’i ziyaret etmeniz ve deneyimli danışmanlarımıza vekâletname vermeniz yeterli olacaktır. 
Eşimle Bulgaristan’da evlendik ve burada yaşamaya karar verdik. Bulgaristan oturum izni almak için Türkiye’ye dönmeden Bulgaristan turistik vizemi oturum vizesine çevirebilir miyim? 
 Türkiye’ye dönmeden oturum izni almanız mümkün değil. Öncelikle Bulgaristan’dan bazı evrakları almanız gerekiyor. Bunlar; 
- Adınıza olan kira kontratı
- Bulgar Bankasından açılmış ve içinde en az az 3 Bin Euro olan Banka Hesap Özeti,
- Bulgar noterinden onaylı iki adet taahhütname. ( Bunlardan biri Bulgaristan vatandaşı olan eş tarafından veriliyor. Eşiniz, “Benim eşimdir. Bulgaristan’da şu adreste yaşayacağız ve eşimin tüm bakım ve masraflarını benim karşılayacağımı taahhüt ederim” şeklinde taahhüt eder. Diğerini 2 eş birden verir. “Evliliğimiz sahte değildir, oturum alma amaçlı yapılmamıştır. Birlikte yaşayacağız” şeklindedir. 
Bu evraklara ilaveten Türkiye’de Sabıka Kaydı ve Nüfus Kayıt Örneği alarak Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Bulgaristan Konsolosluğu, Edirne Konsolosluğu ya da Bursa Konsolosluğu’ndan başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 
İzmit- Kocaeli bölgesinde oturuyorum. Burada Bulgaristan Konsolosluğu ya da Vize Başvuru Merkezi yok. D Vizeye İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu’ndan mı başvuracağım? Başvurum kaç günde sonuçlanır? 
D Vize başvurunuzu İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu’ndan yapmalısınız. Evlilik üzerinden Aile Birleşimi Oturum Vizesine başvuruyorsanız Bulgaristan Konsolosluğu size 30 iş günü sonrasında başvurunuzu kontrol etmeniz için bir fiş veriyor. Evlendiğiniz şehrin Emniyet Müdürlüğü’nden evliliğinizin doğruluğu araştırılıyor. Eşiniz Bulgaristan’da ise ona sizin hakkınızda sorular soruluyor. Ya da komşularınızdan sizin hakkınızda bilgiler alınıyor. Ev sahibinize sizinle ilgili sorular soruluyor? Evinizin yaşanabilecek durumda olup olmadığına bakılıyor. Siz Türkiye’de eşiniz Avrupa’da ise ya da evinizde eşya yoksa Bulgaristan Oturum Vizesi başvurunuzda sorun çıkabilir. 

İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Aile Birleşimi kapsamında Oturum Vizesine başvurdum. Vizem çıkınca Bulgaristan’da izlenmesi gereken yol nedir? 

 İstanbul’daki Bulgaristan Konsolosluğundan D Vize başvurunuzu yaparken evraklarınızın fotokopisini yetkililere verirsiniz, orijinalleri sizde kalır. O belgelere ek olarak Bulgaristan’da geçerli olan 1 yıllık sağlık sigortası yaptıracaksınız. Tüm evraklarınızla birlikte Bulgaristan vatandaşı olan eşinizin bağlı olduğu Yabancılar Şubesi’ne giderek ‘Oturum Kartı’ başvurusunda bulunabilirsiniz. Ortalama 20 gün sonra oturum kartınızı alabilirsiniz. Aksi bir durum yoksa oturum kartınızın 1 yıllık geçerlilik süresi vardır. Her yıl kartın süresinin bitmesine 1 ay kala belgelerinizi güncelleyerek Emigration Bürosu’na başvuruda bulunmalısınız.
Bulgaristan vatandaşının ebeveyni olarak oturum kartı aldıysanız, 2 yıl boyunca aynı belgelerinizi yenileyerek Bulgaristan Oturum Kartınızı yenilemelisiniz. 3. yılın sonuna size uzun süreli 5 yıllık kart verecekler.
 5 yılın sonunda toplam 55 ay Bulgaristan’da kesintisiz kaldıysanız ‘Süresiz Oturum İzni’ almaya hak kazanmış olursunuz. Bu oturum ile Avrupa Birliği ülkelerine de serbest dolaşım elde edersiniz. Artık Bulgaristan Vatandaşlığı içinde başvuru yapabilirsiniz. 
Bulgaristan vatandaşının Türkiye’de evlenme prosedürleri nelerdir? 
Bulgaristan vatandaşı Türkiye’de evlenecekse öncelikle ülkesinden apostilli ‘Bekârlık Belgesi’ alması gerekiyor. Bekârlık Belgesiyle Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ya da İstanbul Konsolosluğuna gelerek bir dilekçe dolduracak ve ‘Evlenebilir’ yazısı alacak. Bu belge ile Evlenme Dairesi’ne giderek evlenebilir.