Yatırımcılara Bulgaristan Vatandaşlığı

Yatırımcılara Bulgaristan Vatandaşlığı

 

Vatandaşlık Danışma Hattı

 İstanbul  0212 970 05 33 
 Ankara 0312 970 05 33
 İzmir 0232 970 05 33
 Edirne 0850 640 15 33

Yatırımcılar İçin Bulgaristan Vatandaşlığı
 


Avrupa Birliği ülkeleri yatırım yapan ve mevduat getiren kişilere farklı şekillerde vatandaşlık hakkı sunuyor. O ülkelerden biri de Bulgaristan. Bu ülkede şirket kuran Türk yatırımcılar istenilen koşulları yerine getirdikleri takdirde Bulgar vatandaşı olabiliyorlar. Vatandaşlık için başvuracak kişilerden istenen para Bulgar bankalarından kredi olarak da sağlanabiliyor. Yatırımcı statüsü kazanan kişiye önce oturum izni ardından vatandaşlık hakkı veriliyor. 

Yatırımcıların Bulgar vatandaşlığı için yaptığı başvurular, Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Evraklarınızı eksiksiz sunmanız durumunda yapılan değerlendirme sonucunda vatandaşlık kazanıp kazanmadığınıza yine bu birim karar veriyor. Bulgaristan bir Avrupa Birliği üyesi ülke olduğu için Bulgaristan Vatandaşlığı bulunan kişi tüm Avrupa’da ve Schengen üyesi ülkelerde yaşama ve çalışma hakkına sahip olur. 

Yatırımcıların Bulgaristan Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar : 

512 bin Euro’luk Devlet Tahvil Bonosu: Yatırımcıların Bulgar vatandaşı olması için öncelikli şart ülkeye 512 bin Euro değerinde yatırım yapmasıdır. Bulgaristan Bankası’ndan 512 bin Euro’luk ‘Devlet Tahvil Bonosu alan kişi yatırımcı statüsü kazanmaktadır. Vatandaşlık için alınan bu paranın 5 yıl süre ile bankada kalma zorunluluğu vardır. Kişi kredi çekerek de vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. 


Yatırımcı Belgesi: Yatırımcı statüsü kazanan kişi Finans Bakanlığı’ndan ‘Yatırımcı Belgesi’ alıyor. 

Kira Kontratı: Bulgaristan’a yatırımcı olarak giden kişi burada yaşayacağı evin ya kira kontratını ya da ev kendisine aitse tapusunu belgelemelidir. 

Adli Sicil Kaydı: (Sabıka Kaydı) : Vatandaşlık başvurusunun en önemli şartlarından biri ise yatırımcının adli kaydının bulunmaması gerekiyor. Yani suçu ve araması bulunmamalı. Ayrıca yatırımcı yasal yaşa sınırının üstünde yani reşit olmalı. 


Pasaport fotokopisi ( Varsa vize sayfalarının fotokopisi) 


D Vize Başvuru Formu ( Eksiksiz Doldurulmuş ve imzalanmış olmalı) 


1 adet Biometrik Fotoğraf ( Arka fonu beyaz ve 6 aydan eski olmamalı)


Mali durumunu gösteren belgeler (Ülkeden kaldığı sürece geçimini sağlayacağını kanıtlayan banka hesap özeti)


Vize harç ücreti 

Bu belgeleri tamamlayan yatırımcı vatandaşlık başvuru sürecini başlatmak için gerekli adımları atabilir. Vatandaşlık için kişinin öncelikle ‘Oturum İzni’ alması gerekiyor. Bu nedenle evraklarını tamamlayan kişi Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçili ve Konsolosluğu’na Oturum İzni için D vize başvurusu yapmalıdır. D vize başvuruları yaklaşık 30 iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

  • D vizesini alan yatırımcının ilk yapması gereken ise Bulgaristan’a gittiğinde ikamet edeceği adresteki ilgili Yabancılar Şubesi’ne giderek oturum izni başvurusu yapmak.
  • Bulgaristan’da 5 yıl boyunca oturum iznini kesintisiz sürdüren yatırımcı “süresiz” Bulgaristan oturum izni almaya hak kazanıyor. Bundan sonra yatırımcı Bulgaristan Vatandaşlığı için başvuru işlemlerini başlatabiliyor. Bulgaristan Vatandaşlık Kanunu’na göre yatırım yapanların vatandaşlık başvurusu yapabilmesi için başvurunun gerçekleştirildiği tarihte en az 1 yıl süre ile “süresiz oturma izni” olması gerekiyor. 
  • Bulgaristan vatandaşlığı için yapacağınız başvuru ise 6-18 ay arasında sonuçlanmaktadır. Bu süre konsoloslukların yoğunluğu nedeniyle zaman zaman aksayabilir. 

Bulgaristan vatandaşı olan yatırımcıların başka hakları da bulunuyor. Bunlardan biri AB ülkelerinde “Serbest Dolaşım Hakkı”. Bulgaristan Oturum Kartı’nda ‘Europian Unıt’ yazan yatırımcı Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip oluyor. Eğer oturum kartında bu ibare yoksa; Balkan ülkeleri olan Hırvatistan, Romanya, Sırbistan ve Makedonya’ya seyahat edebilir.