BG' de evlilik yapabilmek için

Bulgaristan'da Evlenmek İçin Gereken Belgeler

Evlilik yoluyla vatandaşlık kazanımı ile ilgili tarafımıza yöneltilen en sık soru eşim çifte vatandaş ben de olabilir miyim'dir. Bulgar vatandaşı eşiniz üzerinden vatandaşlık kazanma hakkınız vardır. Ancak bunun için gerekli şartları yerine getirmeli ve tüm aşamaları başarıyla tamamlamalısınız. Evliliğinizi ister Türkiye'de ister Bulgaristan'da gerçekleştirin, yapmış olduğunuz evliliğin Bulgaristan'da da geçerliliğini kanıtladığınız takdirde gerekli diğer prosedürleri tamamladığınızda vatandaşlık için başvuru hakkınız vardır.  Kanıtlamaktan kasıt ise Bulgar evlilik cüzdanına sahip olmak demektir. Eğer çift Bulgar evlilik cüzdanına sahipse Türk eş, Bulgar vatandaşı eşi üzerinden d vizeye başvurduktan sonra oturum kartı alıp ilgili ülkede ikamet süresini doldurabilir. Vatandaşlık başvurusu için Türk eşin belli bir süre ülkede ikamet etmesi gerekir. Bu süreyi doldurduğunda ve diğer şartları sağladığında Bulgaristan Adalet Bakanlığına başvuru yapabilir. Ancak her aşama başarıyla tamamlansa bile vatandaşlık almanın kesin garantisi olmamaktadır. 

Türk Vatandaşılarının Bulgaristan'da Evlilik yapabilmeleri için izlemeleri gereken yol aşağıdaki gibidir;

1 - Türkiye’deki herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden alınan Medeni durumu gösteren belge

  • TC Valilik veya Kaymakamlık tarafından Apostilli
  • Bulgaristan’ da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmeli
  • Bulgaristan Dışişleri Bakanlığında tasdik ettirilmelidir.
  • Medeni durumunuzu gösteren Belgeyi Türkiyenin yurt Dışı temsilciklerinden de temin edebilirsiniz.

2 - Medeni Hal Tasdik Belgenizi ve diğer belgeleri ilgili Bulgar makamları nezdinde ibraz ederek evlilik işlemlerine başlayabilirsiniz

Not 1: Bekarlık Belgesi ve diğer belgeler ile birlikte Bulgaristan’da size en yakın olan Türk Diplomat Temsilciliğine evlenmek istediğinizi beyan ederek evlilik işlemlerinizin başlatılmasını sağlayabilirsiniz. 

Vatandaşlık işlemleri için, Bulgar evlilik cüzdanına sahip olan Türk eş, Bulgar vatandaş eşi üzerinden oturum vizesine başvurur. D vize başvuruları, Türkiye'deki Bulgar diplomatik temsilciliklerinden yapılmaktadır. Uzun süreli ikamet izni Bulgar Dışişleri Bakanlığından sonuca bağlanır. Türkiye'de bulunan 4 diplomatik temsilcilikten yerleşim yerinize uygun olan konsolosluktan d vize başvurusu yaparak çıkan d vize ile Bulgaristan'a gidip oturum kartına başvurabilirsiniz. 

Oturma izni başvurusu için aşağıdaki belgeleri hazırlamalısınız;

  • Pasaport (en az 2 yıl geçerliliği olan)
  • Vize Başvuru Formu
  • Güncel Biometrik Fotoğraf
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Sabıka Kaydı (Apostilli)
  • Bulgar Evlilik Cüzdanı
  • Bulgar Vatandaşı Eşin Bulgar Pasaportu veya Liçna Kart Fotokopisi
  • Türk Eşin Bakım ve Masraflarını Karşılayacağını, Oturacakları Adresi Belirten Taahhütname (İki eşin de imzası gereklidir, Bulgar noterinden tasdikli)
  • Evliliğin sahte olmadığına ve birlikte yaşayacaklarına dair taahhütname (iki eş de imzalamalı, Bulgaristan noter onaylı)
  • Bulgaristan kira kontratı (Bulgar noter onaylı)
  • Kira kontratını yapan ev sahibinden noter onaylı taahhütname (Başvuru sahibinin kendi evinde kalacağını beyan eden)

Evlilik dolayısıyla başvurulan d vize ile oturum kartınızı aldıktan sonra 3 yıl boyunca arada boşluk olmadan oturumunuzu yenilemelisiniz. 3. yılın sonunda ise süresiz oturuma başvurulur. Vatandaşlık başvuru aşamaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Eş Durumundan Çifte Vatandaşlık sayfamıza göz atabilirsiniz.